• Tika en mijn atelier

  4 maart 2020

  Hoe is het om een icoon te zijn?

  Ik heb de eer om tussen Noord Hollands iconen ze zijn geplaatst in de vorm van een interview met Robert Jan de Boer van 4 minuten in mijn atelier.
  NH nieuws iconen wordt vandaag, woensdag 4 maart uitgezonden op NH Media (voorheen RTV NH en RTV Noord-Holland). De eerste keer op tv om 17.20 uur, met een herhaling ieder uur.

  Directe link naar:
  NH Nieuws: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/263049/actrice-maroesja-lacunes-ik-bleef-tika-uit-tita-tovenaar-wat-ik-ook-deed

  Je kunt het altijd weer terugvinden via https://www.nhnieuws.nl/iconen

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 59 keer bekeken

 • Hoofdstuk 4

  26 februari 2020

  Het begin van het vierde en laatste hoofdstuk is gemaakt. Maar daarmee is het eind nog niet in zicht. Steeds duiken nieuwe herinneringen en feiten op. Oudere moeten bezinken. Steeds vragen eerdere hoofdstukken om een aanpassing, een verbetering. Het boek zoals het er nu uitziet, lijkt niet op dat waarmee ik begon. Het is een proces als het leven zelf: moeizaam, enerverend, boeiend en waardevol.

  ‘Is je boek al klaar?’ krijg ik nu te horen. Eigen schuld, had ik het maar niet bekend moeten maken. Het heeft nu eenmaal tijd nodig.

  ‘Nee nog niet’.

   

  Schrijven doe je voornamelijk alleen en dat is fijn om te doen. Maar wat een geluk heb ik met de support van een wel heel bijzondere groep: Thysia Huisman, Jos Kuijs, Michel Bergh en ik, onder de professionele en bezielende leiding van schrijfster Pauline Slot. (o.a. Zuiderkruis, Dood van een thrillerschrijfster, Eerste liefde, laatste hart) Wij plukten haar van de Schrijversvakschool waar wij deel uitmaakten van een cursistenklas en vroegen of zij ons wilde begeleiden bij het schrijven van ‘een groter project’. Daarbij had ieder van ons een ander beeld voor ogen. Nu komen wij vijf of zes keer per jaar samen en bespreken onze vorderingen. Het is geweldig om te zien hoe ieder op eigen wijze verandert, groeit en zich verdiept. Het vertrouwen in elkaar is groot, lof en kritiek komen goed terecht. Het zal niet lang duren voor het eerste resultaat in de boekhandel ligt.

   

  Daarnaast spreken om de paar weken Frank Roemers en ik elkaar. Frank is een oude vriend en collega uit de theaterwereld en heeft eerder zijn Thomas, de vlieger en de luie wind voor kinderen uitgegeven. Een paar jaar geleden pakte hij de draad van het schrijven weer op en werkt nu aan een prachtige bundel autobiografische verhalen. Ook wij stimuleren elkaar in het toch wat eenzame schrijfproces en zien verrast hoe ver we gekomen zijn sinds een paar jaar geleden.

   

  Terug naar mijn schrijftafel en naar hoofdstuk vier. En dan? Illustreren? Uitgever? Wordt vervolgd.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 55 keer bekeken

 • Waar gaat het over

  25 september 2019

  In de jaren 70 speelde ik Tika in de televisieserie Ti-ta-tovenaar. Dat heeft mij, ook door de vele herhalingen, enorme bekendheid gegeven.Tika groeide boven mijn hoofd uit als een avatar met blonde vlechten, waartegen ik mij vaak heb verzet. Maar ook in het dagelijks leven was ik de dochter van een soort tovenaar. Mijn vader was Toby Rix die in Nederland en daarbuiten bekend werd met zijn toeterix, het instrument dat hij opbouwde van oude autotoeters en koebellen. Ook mijn broer werd op zijn vijftiende in één klap beroemd met zijn singletje Ebbtide. Bekendheid in ons getalenteerde maar gecompliceerde gezin is dan ook een belangrijk thema in mijn boek.

  Voor mijzelf schreef ik al langer aan een autobiografie. Maar de dood van mijn broer, mijn veel jongere zusje en mijn oude vader, allemaal kort na elkaar, was voor mij de aanleiding om als enig overlevende  serieus aan het werk te gaan. En ook om dat niet voor mijzelf te houden.
      
  Het boek staat in de steigers. Twee van de vier of vijf hoofdstukken zijn ongeveer rond. Maar er is nog veel te doen.
      Wordt vervolgd...

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 139 keer bekeken

 • Boek in wording

  24 februari 2019

  In alle turbulentie om mij heen, zijn mijn kwasten stil komen te liggen. Voor hoe lang kan ik nog niet zeggen, vulpen en laptop hebben ze voor nu vervangen. Al mijn aandacht gaat naar een boek in wording. Daar heb ik nog geen plaatjes van. Ik hoop hier later meer te laten weten.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 205 keer bekeken

 • Nooit te oud om te dansen

  19 december 2016

  Ook WG Kunst Kerstsale, met 100 deelnemende kunstenaars, was een succes. Voor de organisatoren er van – er waren nog twee dagen toegevoegd – en voor mij. Er zijn in die eerste twee dagen maar liefst 4 van de 5 etsen verkocht. Ik merk dat vooral de dansers aanslaan.

  Zij hebben dan ook mijn hart. Al eerder hield het onderwerp mij bezig, wat resulteerde in een aantal aquarellen. Maar met het etsen pakte ik de draad weer op.

   

  Die dansers.

   

  Aanleiding is een groep oudere klassieke dansers. Of liever gezegd, dansers met de eeuwige jeugd tussen de veertig en de tachtig jaar. Elke zaterdagochtend komen zij bijelkaar in een dansstudio om hun technieken bij te houden onder leiding van verschillende leraren. Ik mocht een paar keer komen schetsen. Wat me trof was de schoonheid van het onvolmaakte. Bij klassieke dansers denk je aan jeugd en perfectie. Hier zag ik iets dat daar bovenuit steeg, wat mij inspireerde tot het maken van dr reeks "Nooit te oud om te dansen". Herinnering aan mijn eigen jeugdopleiding bij het Schapino ballet hielp een handje.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 649 keer bekeken

 • Exposeren

  30 november 2016

  De expositie in De Stoker loopt. Alles hangt er mooi bij en de opening was geanimeerd en succesvol. Nu doe ik eerst mee aan de Kerst Sale van WG Kunst op 17 en 18 december met 1 tot 3 etsen. Dan in mei 2017 aan Kunst Kijk op Goeree-Overflakkee. Een uitgebreide expositie, verdeeld over verschillende  lokaties op het hele eiland.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 698 keer bekeken

 • Vilt & Grafiek

  16 november 2016

  Henk heeft minstens 16 nieuwe lijsten gemaakt en bijna alle etsen zijn ingelijst. Een expositie heeft altijd meer voeten in aarde dan je vantevoren inschat. Lijsten maken, passepartouts snijden, nieuwe afdrukken op nieuw papier en met nieuwe inkt goochelen. Terwijl ik met mijn 'oude' dansers de schoonheid van het onvolmaakte bezing, wil ik ze toch zo perfect mogelijk presenteren.

  Maar nu is het bijna zo ver. Op zaterdag 26 november vanaf 16:00 uur openen wij onze gezamenlijke expositie :

  VILT & GRAFIEK. Nieuw werk van Jo-anne Kobald, Kees Artntzen en mijzelf.

  Het werk is te zien van 25 november december 2016 in De Stoker en tot 10 januari blijft het tijdens de winterstop in de galerie hangen. Meer is te lezen hier op de Stokersite

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 705 keer bekeken

 • 25-jarig jubileumfeest

  2 oktober 2016

  Het 25-jarig jubileumfeest van De Stoker was geweldig.
  Een zee van bloemen kwam binnen.
  Speciaal voor ons feest, zo leek het, werd er een steiger tegen ons pand geplaatst, waar we handig de vlaggetjes aan konden hangen.
  Er werd op de etalageruit geschreven en getekend.
  Er hingen en stonden 24 totaal verschillende kunstwerken harmonieus in de ruimte.
  Kunstwerk nr 25 was de grote verrassing in de gestalte van Jorien Röling die na haar bevlogen speech over wat er gebeurde sinds 1991, zich de kunst van het lijf liet rukken. Verrukkelijke kleine cadeautjes, gretig weggegrist door een dankbaar publiek. Ik ben blij dat ik deel uitmaak van dit inspirerende collectief.

  We gaan opgeruimd het zesentwintigste jaar in, voor mij het 11e, en nu weer tijd om mij te concentreren op mijn eerste grafiek expositie, eind november.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 703 keer bekeken

 • aquatint

  25 september 2016

  Intussen heb ik mijn eigen etspers zodat ik in mijn atelier kan experimenteren met nieuwe technieken. Voor eind november ga ik met de etsen exposeren in De Stoker, samen met Kees Arntzen en Jo-anne Kobald met haar vilt-kunst.

  Ik werk met ijzerchloride als etswater en etsinkt op waterbasis. Veel van de technieken leer ik op internet. Het werk vordert langzaam, maar geeft je het mooie gevoel alchemie te bedrijven. Nu maar hopen dat er goud tevoorschijn komt.

  http://www.maroesja-lacunes.nl/kunstwerk/231484280_Sid+zwanger.html#.V-gqOq1rf9I

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 715 keer bekeken

 • Over De Stoker

  24 september 2016

  Een kwart eeuw De Stoker (met stookvergunning).


   

  Tien jaar geleden viel ik hier met mijn neus in de boter nadat ik uit mijn oude studio in Focus weg moest. Onderstaand persbericht geeft een aardig beeld van dit bijzondere collectief.


   

  Op vrijdag 30 september 2016 viert kunstenaarsinitiatief De Stoker zijn 25 jarig bestaan.

  Om 16 uur is het feest! De expositie is vervolgens 4 weken lang elke vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur te zien.

  Alweer 25 jaar geleden werd een flinke keramiekoven geplaatst in de kelder van een voormalige sigarenzaak. Een nieuwe naam werd op de deur geschroefd onder het oude bordje: Stookvergunning. Keramisten en andere kunstenaars trokken in en toonden hun werk in de etalage. De winkel werd galerie. Kunstenaars van buiten kwamen ook exposeren. En meer dan dat: er werden bijzondere projecten georganiseerd, kunstenaars-maaltijden geserveerd, cursussen en schilderssessies gegeven. Ook de mooie tuin werd regelmatig bij dit alles betrokken.

  De Stoker werd broedplaats en een begrip in De Baarsjes en daarbuiten.

  Van de lange rij exposanten uit die jaren komen er 25 terug om dit zilveren bestaan te vieren. Met een feestelijke expositie van tekeningen, schilderijen, grafiek, ruimtelijk werk, bewegende collages, wanddecoraties, projecten, humor, ernst. En ja ook nog keramiek, de tuin staat vol met insectenhuisjes!


  Sinds 1991 heeft De Stoker heel wat kunstenaars gehuisvest: keramisten, houtbewerkers, schilders, een illustrator, beeldhouwers, een kostuum-ontwerpster, een viltmaker, een multimedia kunstenaar en meer. De ateliers werden gedeeld en voortdurend aangepast, evenals de voormalige winkel.

  En dat niet alleen: er werden happenings georganiseerd die de hele buurt in beroering brachten en waar nu nog over gesproken wordt.

  - Tijdens de ‘Art & Dinerwalk’ werd het diner genoten in diverse kunstlocaties in de Baarsjes begeleid door de mobiele minibar.

  - ‘Focus op het Rembrandtpark’ was een tentoonstelling ter ondersteuning van de protesten tegen een wegaanleg in het park.

  - Met de ‘Geheime Tuinenroute’ werden gesloten binnentuinen geopend waarin verrassende kunstwerken te zien waren. De minituinen wedstrijd in de Kas Kerweer trok veel belangstellenden.

  - Galerie, tuin en atelier veranderde in een insectenhuisjesmuseum.
   

  De galerie onderging nogal eens wat metamorfoses:

  - De etalage veranderde regelmatig in een openbaar portret-atelier (Portretmaand in De Stoker)

  - De Stoker nam afscheid van Stadsdeel De Baarsjes als een 'redaxxxiekamer' waar een underground magazine werd gemaakt (Het Kanon van de Baarsjes)

  - Hele wanden veranderden in een stripverhaal tijdens ‘Mello Six fait le mur’


   

  De Witte de Withstraat kent intussen meer ateliers, galeries en ambachtelijke winkels. Vaak met mooie tuinen die tijdens open dagen te bezichtigen zijn. Het is een gewilde buurt geworden.

  Binnen alle veranderingen die hebben plaatsgehad in 25 jaar, heeft De Stoker steeds een eigen gezicht gehad. Er wordt gewerkt en tentoongesteld in een ongedwongen sfeer die kunstenaar en publiek zonder poespas bij elkaar brengt en terug doet komen. Dat gaan we vieren!


   

  Galerie De Stoker

  Witte de Withstraat 124 huis

  1057 ZH Amsterdam

  e-mail: galeriedestoker@google.com

  website: www.destoker.nl


   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 709 keer bekeken

 • Meer blogs >>